Hvor stammer radisen fra?

Skrevet d. 29-01-2020

Radisen menes at stamme fra Kina. I 1600-tallet kom den til Danmark, men den blev først rigtig populær i 1800-tallet.

Radise sorterne er bredt fordelt rundt omkring i verden, men det er svært at definere historien helt præcist. I sydøst Asien er der i tidernes morgen fundet vilde former af radiser, og derfor menes den at stamme derfra, mens Inden, Kina og Centralasien menes at være sekundære steder hvor de vilde former blev udviklet. Radisen menes samtidig også at have været en af de første europæiske afgrøder som blev introduceret til Amerika – faktisk er det dokumenteret at en tysk botaniker i 1544 fandt en 100 pund tung Sakurajima radise, som er en stor, mild og hvid radise. Radisen blev udviklet i Kina men bliver oftest kaldt japansk daikon, på grund af den japanske landbrugsudvikling og større eksport.

Hvorfor smager radisen pebret?
Radisen er en et-årig plante og hører til korsblomst familien, ligesom peberod og mange forskellige
karse- og sennep-sorter også gør. Derfor kan mange af smagene fra de tre råvarer også smages i
radisen. Hele planten er spiselig, men almindeligvis er det ’kun’ roden som spises – roden bliver også kaldet stænglen, og den er den opsvulmede del af radisen. Vidste du at radisen indeholder både C vitamin og kalium? Nogle mener at radisen er lige så sund som hvidløget, men det er ikke bevist.

Radisens skarpe smag sidder i det yderste lag, og den stammer fra sennepsolier som radisen indeholder. Nogle radiser dyrkes for deres frø, som for eksempel oliefrø radiser. De dyrkes til produktion af olie, mens andre bruges til spiring. Dog dyrkes de fleste radiser til helt almindeligt forbrug.

RADISER SOM LEGETØJ
Det lyder underligt, men det er nu rigtigt nok – I Japan og Korea, er radiser dukket op som legetøj til børn.

Kinaradisen (også kaldet Japan-Ræddike, fordi det faktisk er en forædling af ræddike, og ikke af radise) er en grøntsag som er lige så vigtig for kinesere og japanere, som gulerødder er for danskere.

Derfor findes forskellige ræddike- og radise-sorter også overalt i det asiatiske køkken.

Som en sjov lille ekstra info, så produceres der omkring 7 millioner tons radiser årligt, svarende til omkring to procent af den globale grøntsagsproduktion.

TIPS OG TRICKS:
De fleste radiser har et flot ydre, men bestemt også et flot indre – prøv derfor at skære tynde cruditeer af radiserne, og kom dem i koldt vand. Radisen trækker sig sammen og krøller lidt, alt efter hvilken radise det er. Mønstret i radisen kommer tydeligt frem på denne måde.

Prøv derudover at bevare toppene på radiserne, og server dem ’hele’. Det fuldender oplevelsen af radisen på en helt anden måde end man er vant til. Vær skånsom med tilberedningen, da radisen er bedst med bid i, og kraft i smagen. Radiser kan også nemt syltes og de får et fantastisk flot udseende efter et par uger i en syltelage, samtidig med at de smager rigtig godt – lagen kan godt prutte lidt, men de smager skønt.

Sidst men ikke mindst, så kan du også sylte radisefrø og erstatte dem med de klassiske
sennepsfrø. Prøv det, det smager virkelig godt!

Radiser