SVAMPE

Skrevet d. 08-10-2019

- Efteråret er kommet, og det er lig med svampe!.

Svampesæsonen starter hvert år omkring august/september, alt afhængigt af vejret, og varer til et stykke ind i november. Hvis det har været en tør sommer, kan sæsonen godt udskydes en anelse men typisk er de bedste svampemåneder september og oktober.
 
Regnen og den våde jord der typisk er at finde i efteråret, giver svampene optimale betingelser for at vokse, så man kan godt tillade sig at håbe på et par regnfulde uger hist og her. Og selvom det hovedsageligt er i de våde efterårsmåneder at svampene findes, er det dog også muligt at finde svampe i foråret og henover sommeren, hvis vejret arter sig. Specielt rørhattene kan godt stikke frem i de varmere måneder.
 
Rørhattene er en svampefamilie, der er meget eftertragtet for sin markante, nøddeagtige svampesmag - og rørhattenes ukronede konge hedder Karl Johan. Led efter Karl Johan under store ege-, bøge- og grantræer, hvor jorden ikke er dækket af alt for mange blade. Hvis jorden er mosset til med græs, er det typisk Karl Johan-territorium. Karl Johan familien består af tre svampe-sorter der har forskellig sæson. Sommer-rørhatten kan du finde fra juni til september, mens spiselige rørhat og rødbrun rørhat er klar fra juli til oktober, og i gode svampeår, helt ind i november.
 
Svampe smager meget forskelligt og det viser sig meget nemt ved at kigge på førnævnte Karl Johan – til pighatte som har en krydret og nærmest peber-agtig smag, som læner sig lidt op ad brøndkarse. Der er dog også stor forskel på almindelige kantareller som nærmest dufter af søde abrikoser og som har et fast og spændstigt kød, hvorimod tragtkantarellen har en tynd og sart stok, og smager af skovbund.

TIPS OG TRICKS
Svampene indeholder utrolig mange muligheder, og heldigvis for det! Nogle svampe, for eksempel Karl Johan, kan stort set erstatte kød på grund af det fast kød og den dybe umamismag der gemmer sig i dem.

Prøv at tørre svampene i en dehydrator natten over, og blend dele af det til et fint pulver.
Pulveret kan drysses over retter, men også sagtens røres i brøddeje, hvor de resterede tørrede (hele) svampe kan bruges til udtræk i diverse saucer og supper. Mens sæsonen er her, så vil jeg også anbefale dig at sylte en masse svampe, enten i olie med masser af hvidløg, timian og rosmarin, eller i en krydret syltelage.

Gem alt det du kan – det skal nok få ben at gå på henover vinteren!