ÆBLER

Skrevet d. 04-09-2019

Lige nu er der sæson for Discovery, Gråsten, Guldborg, Sunrise og Delcorf.

Æbler er noget vi alle kender til, og de hører lige som pærer til rosenfamilien. Der dyrkes æbletræer over hele verden og æblets oprindelse er derfor ikke kendt med sikkerhed.

I Europa findes vilde æbler – et lille tornet træ med beske, sure æbler. De har bl.a. vokset i Normandiet, hvor de har dannet grundlaget for produktion af cider og Calvados.  I Vestasien er de vilde æbler søde og store, og de vokser på et tornløst buskformet træ. Her har de meget tidligt i historien dannet grundlag for udvikling af sorter, der har kunnet anvendes til spisebrug.
 
Der findes et utal af æblesorter, og den ældste sortsbeskrivelse findes fra ca. år 1200 i et kloster i England. Europæerne har ved koloniseringer taget æblet med til Amerika og efterfølgende til Australien og New Zealand. Den ældste sort, vi kender i Danmark, er Gråsten fra ca. år 1700. Herefter kom Cox Orange, Jonathan og McIntosh i begyndelsen af 1800-tallet.

IMPORTEN AF FRUGT

Frem til 1970'erne var Danmark næsten selvforsynende med æbler, men efter at vi blev medlem af EU i 1973 blev konkurrencen fra importeret frugt fra især Frankrig og Holland for stor. Forbruget i Danmark er ca. 15 kg. pr. indbygger pr. år, hvoraf ca. 70% importeres.

Kina producerer omkring 35% af den samlede mængde æbler i verden, mens USA er den næststørste producent med mere end 7,5% af verdens produktion. Udover de to giganter, så er Tyrkiet, Frankrig, Italien, og Iran også blandt de førende æbleeksportører i verden.

TIPS OG TRICKS
- Æbler kan heldigvis bruges til virkelig mange ting! 

Brug æblets sødme og syre til at justere dine retter – et godt eksempel på æblets mange kvaliteter er en ret som vi alle kender; boller i karry. Her arbejder æblet godt sammen med den krydrede karry. Det formår at løfte rettens syrlighed og samtidig understøtte sødmen fra selvsamme karry.   
 
Æblets funktion i det søde køkken er utrolig, og æblet gør det næsten nemt at lave en lækker dessert. Bagte, grillede eller stegte æbler bidrager med en behagelig sødme til din dessert og hvem kan ikke lide æbler med vanilje, fløde og chokolade?
 
Mulighederne er mange, og det er stort set kun fantasien der sætter sine grænser i forhold til æblerne. For at hjælpe dig lidt på vej, så prøv at fermentere æblesaften, eller brug den som erstatning for vand i dine marengs. Kog en kraftigt reduceret sirup på æblesaft og smag dine saucer til med den – eller prøv at tørre dine æbler i en dehydrator natten over. Leg løs!

Sæsonen er slut for:

  • Kirsebær, sæson slut
  • Danske brombær, mængderne er faldende
  • Friske hestebønner, sæson slut
  • Stikkelsbær, helt slut
  • Solbær, helt slut
  • Øko Ferskner og Øko Nektariner sæsonen er slut
  • Pink lady æbler, pt. er mængderne små, men det kommer tilbage
  • Avocado prisen stiger pga. problemer med høsten

 

Modtag en SMS i ugedagene

og få alle Ingwersens gode TILBUD på mobilen. Vi vil altid gerne imødekomme og servicere vores kunder, der hvor de er.
Du kan altid framelde dig servicen igen.

Tilmeld dig her