Hvad er græskar egentlig?

Skrevet d. 25-10-2019

De fleste kender til græskar i forbindelse med Halloween, men hvad er et græskar egentlig?

Græskarret har i mange år været en overset grøntsag, som ikke for alvor har fået slået sit navn fast i de danske køkkener – men i takt med, at blandt andet Halloween har fået fodfæste i Danmark, er græskarret blevet en langt større del af menuen på restauranterne og i kantinerne rundt omkring i landet. 

Græskarret stammer oprindeligt fra Mexico og Peru, og hvad mange nok ikke ved, er at græskarret er i familie med agurk, squash og melon.

Græskarplanten er en krybende eller klatrende urt, der er meget pladskrævende. 
Dens blomster er store og gule, og det er dens bær, som vi høster og spiser. 
Græskarret er faktisk verdens største bær! 

Græskar findes i mange forskellige farver, former og størrelser. 
De har en meget tyk og hård skal, og under skallen sidder det faste, spiselige frugtkød, og i centrum af græskarret gemmer kernerne sig.


SOMMER- OG VINTERGRÆSKAR
____

Man kan opdele græskarret i to grupper: sommer- og vintergræskar.  Græskar med tynd skal, er sommergræskar med en kort holdbarhed.  Vintergræskar er de tykskallede græskar, vi kender som "Halloween-græskar" eller Pumpkin græskar.

 

SÆT GANG I GRÆSKARRENE I DENNE UGE! 
____


Spiselige græskar findes med meget forskellige smage og udseende, men inden for de danske grænser har græskarret en hård konkurrent i squashen, som generelt er mere udbredt i køkkenerne. 

Vi vil rigtig gerne støtte de små gårde og bidrage til vækst i det danske landbrug, og netop derfor har vi valgt at tage en masse forskellige græskar-sorter hjem.  Sæsonen peaker lige nu, og vi vil gerne være med til at sætte skub i græskar-toget ved at fokusere på græskarret hele denne uge. 

 

TIPS OG TRICKS
___


Græskarret har utroligt mange muligheder, og for at nævne et par enkelte, så kan du bage det, sylte det, juice det, lave en suppe eller risotto på det. Prøv nogle forskellige sorter og se hvad der fungerer bedst for dig! 

Husk at gemme kernerne fra centeret af græskarret – vask dem, tør dem og rist dem efterfølgende gyldne. Brug kernerne i müsli, bagværk eller som sprødt element i din suppe eller risotto.